Българската еврейска общност: Видеото за Софийската синагога и реакцията

Коментар на Имануел Маркус от Magazine79

Живея в България от известно време. Преди година най-после се свързах със Шалом и се сприятелих с тях. Оттогава написах книга за тях, озаглавена “Българските евреи: жива история” и станах сътрудник на общността, в областта на комуникацията за дейността на организацията.

Преди два дни направих видео за Софийската синагога на два езика – английски и български. За тази цел интервюирах София Коен, ръководител на Централния израилтянски духовен съвет на България и заснех почти всеки ъгъл на синагогата. Идеята за видеоклипа беше моя. Нито София Коен, нито Шалом, нито някой друг ме е молил да го направя. Този видеоклип получи предимно много положителни реакции както в България, така и в чужбина. Но имаше и някои хора, които като че ли изпитаха вътрешна необходимост да критикуват София Коен във Фейсбук. Ние сме евреи. Тъй като милиони от нас бяха убити по време на Холокоста, а и защото антисемитизмът отново нараства, новата ни история е чувствителен въпрос. Всъщност цялата ни история е такава защото дори и през Средновековието евреите са били преследвани.

Когато г-н Абас твърди, че “евреите отравят водата на палестинците”, това е всъщност една възмутителна антисемитска конспиративна теория, изобретена през средните векове. Мисля, че някой като г-н Абас би трябвало да вложи повече въображение, когато измисля своята конспиративна теория, и например да лансира идеята, че евреите планират да откраднат луната или нещо от този сорт.

Обратно към еврейската общност в България: Срещам се с много мили членове на общността – от 2 до 97 годишна възраст. Говоря на испански с възрастните дами от общността, а те ми отговарят на ладино и се разбираме.

Както и в другите страни, в които съм живял, включително и в Съединените щати, общността в България е много разнообразна. И така и трябва да бъде.

Но някои български евреи изглежда също вярват в теориите за конспирация. След като видяха моя видеоклип за Синагогата, започнаха атаките срещу София Коен. Във Фейсбук те написаха, че е излъгала, като е казала, че Софийската синагога е била затворена по време на комунизма и че е била отворена по време на войната.

Други я критикуват за това, че не е споменала 75 годишнината от спаяването на българските евреи и изселването и гибелта на евреите от Тракия и бивша Югославия.

Знаете ли колко церемонии по отбелязване на 75- та годишнина се проведоха тази година? Конкретно София Коен беше в Русия, Израел, Македония и България и говори на безброй събития по отбелязване на спасението и депортацията. Целенасочено тази тема не беше спомената в това видео.

Другият важен аспект е фактът, че това, което направихме, беше видеоклип. В този случай не публикуваме историческо проучване. Затова не сме влезли в подробности. Да, понякога малката стая за молитви в Софийската синагога е била отворена и шепа евреи са ходили там и са се молили докато Държавна сигурност е наблюдавала. Според онези, които са го познавали, Хариби Мешулам и бил любезен и мъдър човек, който се е молил заедно с тях.

Голямата зала на Синагогата, която е в центъра на вниманието в този видеоклип, е била затворена по време на комунизма. Комунистите я затварят за ремонт, за да бъдат сигурни, че евреите няма да практикуват своята религия.

Що се отнася до Втората световна война, Софийската синагога наистина е била отворена, докато не паднала бомба, точно както казва София във видеото.

Разбира се, дребни спорове в еврейската общност във всяка държава, включително и в България, са нещо нормално. Но защо трябва така да бъде нападан лично човек, който искрено разказва за Синагогата в едно видео?

Аз вярвам, че ние, българските евреи (чувствам, че съм част от вас), трябва да бъдем сплотени.
И ако наистина трябва да се атакуваме лично, нека да не го правим заради подробности, останали неспоменати във видеоклип, при това съзнателно.

Благодаря и Шабат Шалом.

Превод: Мира Криспин

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.