Шабатон в София: сбирка на сефарадски равини

Седемдесет и петата годишнина от спасяването на българските евреи през 1943 г. и възпоменанията за евреите от Тракия и бивша Югославия, убити от нацистите, постепенно приключват. През изминалите месеци се състояха безброй събития в България, Македония, Израел и дори в Русия.

Бяха публикувани книги, състояха се срещи на президентите на някои от засегнатите страни, дипломати, оцелели от Холокоста и други членове на общността. Делегация на българските евреи от Израел взе участие в повечето събития.

Равин Йоел Ифрах (Софийската синагога). Фотограф: Соломон Франсес

Роналд Лаудер и Робърт Сингър от Световния еврейски конгрес дойдоха в София, за да участват. „Шалом“ – организацията на българските евреи, положи големи усилия, за да се случи всичко това.

Наред с множеството събития се състоя и още една среща, която може би не беше забелязана от хората, неучастващи пряко в организирането – Шабатонът събра заедно равини, предимно сефарадски, от региона и от по-далечни страни.

Деветима равини дойдоха в България за Шабатона – от Хърватия, Гърция, Израел, Румъния, Сърбия, Турция и САЩ. „Един от гостите беше равин, който членува в Сефарадското братство на Ню Йорк“ – каза за настоящата публикация София Коен, Председател на Централния израилтянски духовен съвет.

„Това са хора от сефарадски, балкански произход. Неговото име е равин Нисим Елнекаве. Той толкова се разчувства от случващото се тук! Беше трогателно да го гледа човек“.

Самият равин Елнекаве каза, че е бил щастлив „да открие една жизнена и млада група лидери от всички тези общности. Настроението беше много позитивно и вълнуващо. Всички се събрахме на вечеря, където бяхме представени на посланика на Израел в България – г-жа Ирит Лилиан. Тя говори за историята и за голямото завръщане на евреите (т. нар. Алия) от България в Израел след раждането на израелската държава и за огромния им принос“.

„Беше голямо облекчение да видя как тази общност е била толкова ангажирана с Израел, как все още пази скъп спомен за България и не губи връзка с нея“ – заяви равин Елнекаве.

„Първият подобен Шабатон се състоя в Истанбул през ноември миналата година– каза София Коен. – Беше по идея на Сам Амиел. Той е представителят на Американския еврейски съвместен разпределителен комитет „Джойнт“ за България. Когато пое този пост и се срещна с всичките тези общности, той стигна до заключението, че ще бъде добре да събере заедно религиозните общности и равините“.

Участниците във втория Шабатон са категорични: „Докато през тези три дни взимахме участие в живота на еврейските общности в София и Пловдив, видяхме усилията на местната общност да възобнови и развие общностния живот – заяви равин Монис Халегуа от Атина. – Бяхме толкова радостни да почувстваме и да бъдем членове на сефарадската общност на Балканите“.

„Чувствахме се като у дома си. Това беше шанс за нас да научим много за историята на българските евреи, които са били защитени и спасени от техните ближни и приятели“. Равин Халегуа също така каза и че е време „да се възродят еврейските сефарадски обичаи“.

Софийската синагога. Фотограф: Соломон Франсес

Според Йоел Ифрах, израилтянският главен равин в Софийската синагога, Шабатонът е бил „уникално събиране на общностите на испанските евреи – нещо, което не е правено от много години. Беше удивително да видя, че след 500 години все още има толкова много общи неща – в молитвите, в отсъжданията по Халаха, в езика, в начина на мислене, дори в храната на всички общности“.

Програмата за участващите равини беше пълна. „Молихме се в Софийската синагога и в Пловдивската синагога – казва София Коен за „Списание 79“. – Освен това имахме срещи в дома за възрастни, с Клуба на говорещите на езика ладино и с Клуба на оцелелите от Холокоста. Имахме и срещи с деца и техните семейства“.

„Много съм благодарна на Сам и на JDC за това, че сложиха началото на тези срещи. Те ни вдъхнаха сила и ми дадоха идеи как можем да продължим напред. Ето защо предложих да проведем второто събитие в София“.

С второто си издание в София Шабатоните се превърнаха в нещо като традиция, която ще бъде продължена.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.