Междуконтинентално партньорство: Еврейските общности в Канзас и София

75-тата годишната от спасяването на българските евреи почти приключи. През последните няколко дни и седмици ние чествахме спасението и си спомнихме за 11 343 евреи от Тракия, Македония и Пирот, които бяха депортирани и убити от нацистите.

Във връзка със събитията от това честване, безброй гости от Израел, Македония, Хърватска, САЩ и други страни дойдоха в София. Роналд Лаудер, Председател на Световния еврейски конгрес (СЕК) също посети София, както и Изпълнителният директор на организацията, Робърт Сингър.

Пристигна и още едни американски гост, който не беше директно свързан със СЕК: Артър Немитоф, Главен равин на Конгрегацията B’nai Jehudah в Оувърлънд Парк, част от Канзас Сити. Неговото присъствие тук далеч не беше случайно.

Раби Немитоф е посещавал България по-често отколкото всеки друг в САЩ. Причината за тези чести визити е тясното партньорство между Еврейската федерация на района на град Канзас  и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Раби Артър Немитоф току-що отново посети България. Фотография. Имануел Маркус.

Между двете общности две десетилетия е имало чест обмен, което означава, че лидерите на „Шалом“ интензивно са пътували до град Канзас, а още повече членове на Федерацията са идвали в София. Всъщност, общността от Канзас от много време е оказвала помощ на българските евреи и все още го прави.

Раби Немитоф току-що се върна в САЩ след събитията във връзка с честването, проведени в София, Пловдив и Скопие, столицата на Македония. Той заяви, че е впечатлен и трогнат от две неща, а именно “начинът, по който (българското) правителство е отбелязало тези събития и статута на важност.”

“В света, в който живеем, и в който десните фанатици сеят омраза, а хората изглежда са забравили Холокоста, има едно правителство, което признава както ужаса на Холокоста, така и добрината на тези, които спасиха българските евреи. Това ме трогна”, каза Рав Немитоф пред Magazine79.

“На второ място, аз бях впечатлен от начина, по който еврейската общност в България е организирала тези събития. Те бяха професионални. Те бяха дълбоко емоционални. И всичко това беше направено от малка еврейска общност от 5 000 души.”

Раби Немитоф (5-ият от дясно) беше част от възпоменателното събития в Светия синод в София.

Александър Оскар е Председател на ОЕБ „Шалом“. Той сподели, че присъствието на Артър Немитоф е символ на подкрепата и участието на общността от град Канзас.  Рав Немитоф “сподели с нас преживяването, като присъства на серията от възпоменателните събития по повод 75-тата годишните от спасяването на българските евреи и депортирането на евреите от териториите в северна Гърция, която тогава е била Югославия.”

“Убеден съм, че посещението на Раби Немитоф  ще създаде още повече спомени и впечатления за историята и днешния живот на нашата общност и за работата, извършена в резултат на нашето партньорство, с институциите на национално и общинско ниво, заедно с другите ни партньори”, каза д-р Оскар.

“Ние от своя страна нямаме думи да изразим до каква степен неговото присъствие допринесе за усещането, че значението на това честване не се ограничава само до една общност или страна, а се споделя и оценява от всички наши приятели и партньори в чужбина ”, заяви Александър Оскар, който още от дете участва активно в живота на еврейската общност.

Еврейската общност в град Канзас се отличава от тази в София. Американската партньорска общност е почти четири пъти по-голяма, според Рави Немитоф. Тя има девет синагоги,  докато синагогата в София е само една. Освен това, американската общност разполага и с повече съоръжения от различен вид.

Има и още една разлика, която вероятно е и най-важната: Общността в Канзас има реформистка, консервативна, традиционна и ортодоксална синагоги. “Ние всички се разбираме добре и си сътрудничим. Но всеки едни от нас „прави“ нашия юдаизъм малко по-различен. Мислим, че плурализмът укрепва общността ни.”

Разбира се, общността в София също е разнообразна и включва членове с различен произход, от различни поколения и с различни мнения. Но тя има една синагога, която е ортодоксална. В това отношение, отвореността е нещо, което много членове подкрепят, а други – не.

По различни причини, американската партньорска общност има “по-голяма финансова независимост”, подчерта Рави Немитоф. Той каза, че членовете от град Канзас даряват щедро, докато в България “възможността на един обикновен член на еврейската общност  да дари значителна парична сума е ограничена. Това е съществена разлика.”

Раbи Немитоф и д-р Оскар пред Паметника на благодарността в Пловдив.

Според Рав Немитоф, има две идеи, които са все още нови за българските евреи. Една от тях е  доброволната работа: “Ние до голяма степен разчитаме на усилията на доброволците”, заяви Немитоф.

Другата идея, която все още не е толкова разпространена, е тикун олам, което означава  възстановяване на целостта на света. Немитоф, равин от реформисткото движение, каза, че неговата конгрегация обръща особено внимание на това.

“Понякога, ние се съсредоточаваме върху еврейската общност, а понякога върху външната общност. Ние отделяме много, много време, за да помогнем на другите, като хора, които помагат на други хора, без значение на тяхната религия, раса и култура. И аз мисля, че това е все още нова идея за голяма част от еврейската общности в България.”

Конгрегацията на Рави Немитоф и Еврейската федерация на района на град Канзас отдавна оказват щедра помощ на българската еврейска общност по много начини. Това включва и предоставяне на помощ за възрастни хора в София, както и летни лагери за децата.

Днес, 27 години след падането на комунизма, тази помощ продължава. Но тъй като оттогава ситуацията в България се е подобрила, начинът, по който еврейската общност получава помощ, също се е променил. “Един от въпросите, които обсъдихме с „Шалом“, е необходимостта всеки член да направи някакъв принос. И аз виждам, че те правят това по много различни начини”, отбеляза Раби Немитоф.

Друго, което той и останалите членове от град Канзас предлагат на българите, са съвети. И поради богатия им опит, тези съвети са много. Артър Немитоф казва, че общността в София трябва “да намери начини да стимулира участието на всичките си членове. Това е нещо, което обсъдихме на базата на това, което ние правим тук, в Америка. И поне аз виждам повишаване на дейностите и участието на евреите в България.”

Преди 23 години, през 1995 г., Патриша Улман, която беше председател на Еврейската федерация на района на град Канзас, за първи път дойде в България. Ситуацията тук беше много различна.

“Навсякъде цареше ужасна бедност, безработица, лишения, потъпкване на достойнството, липса на сигурност, липса на основни стоки, като лекарства, дрехи и неща от първа необходимост, като отопление и дърва”, заяви наскоро Улман пред автора на тази статия. “Аз бях разглезена американка и преди това не бях виждала нищо подобно. Беше смразяващо.”

Миналата година, настоящият председател на Федерацията, Хелън Лотман, дойде с нея на първото си посещение в София. Тя каза, че е впечатлена от българската столица и общност. Но в същото време, е видяла бедност, с която не се е сблъсквала преди: “Беше тъжно да видя бедността на възрастните хора, живеещи в една стая, с цялата си покъщнина на едно място, без да имат най-необходимото, но въпреки това с приповдигнат дух.”

Добрата новина е, че Раби Немитоф може много скоро отново да се върне в София. “Надявам се да се върна скоро. Може би през лятото. Може би следващата зима. Винаги, когато ме поканят. След три години ще се оттегля от сегашната си конгрегация. Кой знае? Може би съпругата ми и аз ще се преместим за известно време в България и ще помогнем на общността.”

The English version of this article can be found here.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.