Софийската синагога: място, което трябва да посетите

Внушителната Софийска синагога е открита през 1909 г. Строителството й е отнело четири години и сега тя третата по големина синагога в Европа, веднага след Голямата синагога в Будапеща и Португалската синагога в Амстердам. Храмът е дело на австрийският архитект Фридрих Грюнангер (Friedrich Grünanger).

Тази българска синагога се намира в центъра на София, на няколко метра от оживения Женски пазар, точно зад Халите и в непосредствена близост до  Джамията Баня Баши, която първа е била там. Всъщност, джамията е завършена през 1576 г., или 333 години преди последния вариант на синагогата.

Звездата на Давид е навсякъде, включително на върха на кулите на синагогата и в  молитвената зала. Снимка: Имануел Маркус.

От 1955 г., Софийската синагога е част от Списъка на обекти със статут на недвижими културни ценности /паметници на културата/ с категория “национално значение”. Тя е била включена в този списък от комунистическия режим, въпреки че отношението му към евреите е било, меко казано, нееднозначно.

Архитектурният стил на Софийската синагога е смесен. Ориенталските елементи се сливат с виенски и венециански стилове. Терминът, използван за тази комбинация, е “Български национален романтизъм”.

Софийската синагога в действие: Президентът Радев присъства на честването на Ханука в края на декември 2017 г. Снимка: Имануел Маркус.

На външните стени могат да се видят флорални и други геометрични мотиви. Основната зала е висока 31 метър и има диаметър 20 метра. На малките кули на синагогата и на куполите са поставени общо дванадесет Звезди на Давид.

Вътре в храма са издигнати колони от мрамор, украсени с венецианска мозайка и дърворезба. Грандиозният полилей се състои от 65 лампи, 440 цветни парчета стъкло и 500 Звезди на Давид. На тавана са изрисувани още много обикновени звезди.

Това е историческо място, построено преди 109 години. Снимка: Имануел Маркус.

Софийската синагога може да побере над 1 000 души. Това включва балконите заедно с основната молитвена зала. На повечето служби, обаче, присъстват много по-малко хора, тъй като българската еврейска общност е малобройна, особено след 1948 г. и следващите години, когато 48 000 евреи са направили Алия, а в страната са останали само няколко хиляди.

Но за службите на големите празници, или за традиционната Ханука, идват много повече хора. За това събитие всяка година идва дори Президентът на Република България. Такава е традицията.

Полилеят е наистина красив. Снимка: Имануел Маркус.

Софийската синагога е посещавана и от много туристи. Тя е отворена за тези цел шест дни в седмицата, от неделя до петък. Сред посетителите са граждани на Израел, някои с български корени, американци, британци, немци, както и евреи и не-евреи от много други страни.

Строителството на новата Софийска синагога преди 109 години е било част от усилията за реорганизация на еврейската общност в България. В основата на реализацията на този проект са били равин Маркус Еренпрайс, както и Езра Таджер и Аврам Давиджон Леви.

По време на Ханука, празника на светлината, се палят много светлини. Снимка: Имануел Маркус.

На същото място някога е стояла една стара синагога – Синагогата „Ахава и Хесед”  (Любов и Добрина). Тя е била построена след 1826 г. През тази година България все още е била част от Османската империя. Тогава Султан Махмуд II е разрешил на не-мюсюлманските общности да строят собствени храмове.

През 1878 г., когато България отново става независима, в София има четири синагоги. Три от тях са изчезнали, когато кметът Димитър Петков е поискал да преустрои София към края на 19 век.

Някога в София е имало четири синагоги. Останала е една. Снимка: Имануел Маркус.

По време на комунизма, Софийската синагога реално не е функционирала. Режимът в София все пак е поправил щетите след едно силно земетресение през 1977 г. Но необходимото реставриране не е било проведено.

От края на Втората световна война през 1945 г. до падането на комунизма през 1989 г., синагогата като цяло е била строителна площадка, в смисъл, че сградата не е била подходяща за провеждане на Шабат и на празнични служби.

Софийската синагога е третата по големина синагога в Европа. Снимка: Имануел Маркус.

Това е било добре дошло за комунистите, тъй като практикуването на религия, включително и на тази, не се е приветствало. Точно обратното.

Последното голямо обновяване на  Софийската синагога е осъществено през 2008 г. Неотдавна, през 2017 г., е ремонтиран покривът.

На последното голямо събитие, Президентът Румен Радев се присъедини към еврейската общност за честването на празника Ханука през декември 2017 г.

На  10 март 2018 г. е планирано значително международно събитие. Това е датата на официалното издаване на книгата “Българските евреи: жива история”. На него ще присъстват гости от Израел и САЩ, включително Роналд Лаудер, Президент на Световния еврейски конгрес и основател на Фондацията «Роналд С. Лаудер».

Тази книга ще бъде налична в „Шалом” в София, в самата синагога и на Amazon Europe. Тя ще съдържа и информация за Софийската синагога – място, което трябва да посетите.

There is an English version too.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.