България: “Луковмарш” и определението за антисемитизъм

В събота в столицата на България, София ще се проведе голямо нацистко събитие т.нар „Луковмарш“. Някои политици се опитаха да предотвратят неговото провеждане. Сред тях е и кметът на София Йорданка Фандъкова, която го забрани. Но съдът анулира забраната, проправяйки пътя на процесията да се състои.

България изглежда разделена по въпроса дали този нацистки марш трябва да бъде разрешен или не. Повечето от тези, които казват, че това не трябва да се провежда споменават антисемитизма като основна причина.

Но какво е антисемитизъм? Всеки, който участва в каквато и да била дискусия, трябва да знае.
Като цяло, почитането на някого като генерал Луков, който e работил за лишаването на евреите от техните права и чиято организация е била изградена на основата на антисемитизъм, е антисемитизъм.

Но нека разгледаме по-подробно този въпрос:

Антисемитизмът е думата за омраза към евреите. Това е простото обяснение. Но има различни нива, също така има скрит и открит антисемитизъм. Освен това има някои изявления, които в много случаи показват антисемитизъм:

“Аз не съм антисемит, но няма да позволя на детето ми да се ожени за евреин”.

Този вид изявление е очевидно антисемитско. Желанието снахата, съседите, колегите или който и да било да не бъде евреин, е добър пример, тъй като то ясно идентифицира антисемитско отношение.

“Евреите контролират Уолстрийт, но не всички евреи са лоши, съседът ми е евреин и е добър човек.”

Този вид изявление всъщност е повече от антисемитско, тъй като съдържа най-малко две известни форми на антисемитизъм. На първо място, съдържа обичайната теория на конспирацията за евреите, които контролират финансовия свят и какво ли още не. На второ място, се стига до заключението, според което повечето евреи са някак си лоши. Изключението, което е направено, би следвало да покаже, че авторът на това изявление не е антисемит. Е, това не е така.

“Хитлер направи и някои добри неща, построи аутобан и създаде работни места.”

Това звучи така: “Човекът, който току-що е уби съпруга ми, също има положителни качества. Той ме поздрави след убийството и харесах сакото му”. Когато диктатор като Хитлер и неговите екзекутори атакуват и завладяват половината континент, убиват шест милиона евреи, както и десетки хиляди роми, хомосексуалисти и политически врагове в лагерите на смъртта, тогава няма значение дали е построил пътища или какво друго можел да направи.

“Христо Луков е военен герой.”

Христо Луков е известен с ръководената от него антисемитска организация Съюза на българските национални легиони, с подкрепата си на закони, които са лишили евреите от техните права и че е бил подръжник на плановете на нацистка Германия, включващи депортирането и убийството на евреи. Това твърдение, което не включва главния аспект на дейността, с която е бил известен Луков, е антисемитско. Опитването да се прикрие антисемитизма по евтин начин е антисемитизъм.

Нека да разгледаме това по-научно: Антисемитизмът е омраза към евреите. Това не е ново, а точно обратното. Дори през Средните векове и преди стотици години евреите са били смятани за мръсни. Не им е било позволявано да стават фермери. Те са били атакувани, изключвани, дискриминирани, убивани.

Има различни форми на антисемитизъм:

 •  Религиозен антисеизмизъм
  (Пример: “Еврейската религия е погрешна, но християнството и ислямът са о.к ..”)
 • Антисемитизъм на основа на икономически аспекти
  Тъй като евреите не са могли да бъдат фермери или държавни служители през Средновековието и след това, те е трябвало да създават други работни места за себе си. Много от тях стават сарафи. Днес някои известни банкери и инвеститори са евреи, но мнозина са християни, мюсюлмани или членове на други религии. Отделянето на евреите в тази професия, наричайки ги алчни или лоши по някакъв начин, е антисемитско.
 • Антисемитизъм базиран на раса
  Нацистка Германия създава болната “наука за расата”, която трябваше да докаже, че “арийците” са по-добри, докато евреите са по-нисши. Първите нацисти всъщност разпространяват всички форми на антисемитизъм, включително и този.
 • Антисемитизъм базиран на конспиративни теории
  (Пример: “Евреите контролират всичко.”)

Днес много антисемити се опитват да скрият отношението си зад това, което те наричат “критика към Израел”. Те казват, че Израел окупира Газа, което не е така, че израелците убиват палестинските деца, за да пият кръвта им, което, разбира се, не е така, че те отравят водата на палестинците, което те не правят, че те крадат земя или започват войни, които те не правят, и така нататък.

Критикуването на Израел за определени политики не е непременно антисемитски акт. Но критикуването изключително на Израел, без да се говори за държави, които всъщност злоупотребяват с правата на човека, е.

Участието в „Луковмарш“ или показването на съпричастност с такова събитие е очевидeн акт на антисемитизъм.

Имануел Маркус

Leave A Reply